AGRICOL

Anunt – Pesta porcina Africana

Instintare pagube culturi agricole

ANUNT REG AGR

PROGRAM USTUROI

ADRESA PRIMARII

Material-informativ-tip-întrebare-răspuns-privind-peste-porcina

PESTA-PORCINĂ-AFRICANĂ

 

Material informativ tip întrebare/răspuns  privind pesta porcină africană (PPA) – destinat crescătorilor de animale –

 • Care sunt cauzele apariției PPA?

Agentul cauzal este un virus ADN dublu catenar, din familia Asfviridae,  foarte complex, virusul pestei porcine africane

PPA este o problemă doar în Africa?

Nu. Virusul a fost identificat pentru prima dată în Kenya, dar boala evoluează în majoritatea țărilor din Africa. Prima răspândire a PPA înafara Africii a fost semnalată în Portugalia, în 1957, ca urmare a utilizării deșeurilor unei companii aeriene în alimentarea crescătoriilor de porci din apropierea aeroportului din Lisabona. Plecând de la acest focar, PPA a fost indentificat în diferite țări ale Europei, în mod particular în Spania și în Portugalia unde a evoluat mai mult de 30 de ani, până la eradicarea sa, la începutul anilor 90. Virusul PPA evoluează și astăzi în insula Sardinia-Italia. În 2007 PPA a fost semnalată în Georgia. Introducerea a fost atribuită deversării deșeurilor unei nave originară din sud-estul Africii. PPA s-a răspândit foarte rapid în toate țările învecinate și în restul regiunii Caucaz (Azerbaidjan, Armenia), ulterior a evoluat în Rusia, cu notificarea unor focare localizate foarte aproape de granița cu UE. Începând cu 2014, boala a fost confirmată pe teritoriul Uniunii Europene în Letonia, Lituania și Polonia continuând să afecteze și alte țări precum Estonia (2015), Cehia, România (2017), Ungaria, Bulgaria, Belgia (2018). În prezent, există un risc semnificativ de extindere în Europa și chiar și dincolo de ea.

 • Cât timp durează ca un animal infectat să dezvolte boala?

3-15 zile: este perioada de incubație obișnuită. Forma acută se caracterizează prin febră ridicată (40,5 – 420C), letargie, lipsa poftei de mâncare, roșeață pe piele (vizibilă doar la porcii cu pielea deschisă la culoare), extremitățile urechilor, coada, partea ventrală a pieptului sau abdomenului, cianoză; cu 24-48h înainte de moarte, vome, diaree (uneori cu sânge) și avort. Moartea survine între 6-13 zile, uneori 20. Rata de mortalitate se apropie de multe ori de 100% la porcii domestici. Uneori, moartea subită este singurul simptom.

 • Cum se transmite virusul?

-În mod direct, prin contact între animalele bolnave și sănătoase

-Indirect:

-Prin sânge, prin toate secrețiile și excrețiile animalelor bolnave sau moarte;

-Prin intermediul mediului înconjurător care a fost infectat, virusul fiind caracterizat printr-o rezistență foarte mare în mediul înconjurător, în carnea refrigerată sau chiar congelată;

-Prin ingestia alimentelor care conțin carne de porc infectată (PPA poate sa supraviețuiască între 3 și 6 luni în produse de porc nepreparate termic);

-Prin vectori mecanici: mașini, îmbrăcăminte etc;

-Prin vectori biologici: capușe cu cuticulă moale (Ornithodoros spp.) – aceste specii de căpușe nu au fost identificate pe teritoriul României.

 • Ce animale pot fi infectate?

Toate speciile de porci:

-Porcii domestici și mistreții europeni sunt sensibili la boală;

-Porcii sălbatici africani care nu prezintă simptome clinice de boală sau care au trecut prin boală.  Ei reprezintă rezervorul natural al virusului PPA în Africa.

 • Pot să îmi vaccinez animalele împotriva PPA?
 1. Nu există niciun vaccin disponibil.

Prevenirea introducerii bolii se face prin aplicarea măsurilor de biosecuritate și igienă. Restricțiile de mișcare din zonele contaminate sau aflate la risc și măsurile de eliminare a animalelor infectate sunt singurele instrumente disponibile de control a bolii.

 • Care este cel mai bun tratament pt PPA?

Nu exista niciun tratament disponibil. Din această cauză aplicarea măsurilor de biosecuritate este esențială. De exemplu: interzicerea hrănirii cu iarbă proaspăt recoltată din zonele infectate consecutiv confirmării PPA la mistreți, interzicerea administrării resturilor din bucătărie în hrana porcilor domestici, schimbarea hainelor înainte și după contactul cu porcii domestici, evitarea achiziționării de porci din surse nesigure.

 • Sunt și alte boli care se aseamănă cu PPA?

Da, foarte multe. Pesta porcină clasică, sindromul reproductiv și respirator suin, erizipiel, salmoneloza, pasteureloza, infecțiile cu streptococ, leptospiroza, intoxicația cu derivate cumarinice, etc. Este esențială coroborarea semnelor clinice cu testele de laborator pentru un diagnostic de certitudine.

 • Oamenii se pot infecta?

Nu. Virusul PPA nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, având, însă, un puternic impact la nivel economic și social.

 • Dacă eu observ un caz suspect, ce trebuie sa fac?

Să contactați medicul veterinar din regiunea dumneavoastră. Declararea tuturor suspiciunilor este obligatorie și necesară. Medicul veterinar va preleva probe pentru diagnosticul de certitudine.

 • Ce se întamplă dacă eu nu raportez o suspiciune?

PPA este o boală capabilă să se răspandeasca foarte rapid la toate animalele voastre, la alte ferme din apropiere și în regiune, având un impact socio-economic devastator.

 • Ce vor face serviciile veterinare pentru a controla epidemia?

Într-un caz de focar confirmat, se recurge la eliminarea rapidă a tuturor porcilor cu neutralizarea adecvată a cadavrelor, produselor și deșeurilor provenite de la aceștia, urmate de curățare și dezinfecție. Ulterior efectuării acestor operațiuni, este necesară respectarea unui un vid timp de minim 40 zile.