Cultura

Din punct de vedere instituţional activitatea culturală se desfăşoară în principal în cadrul Căminului Cultural din localitatea Şandra, care a fost supus unor lucrări complexe de reabilitare şi modernizare (s-a înlocuit în totalitate acoperişul, iar vechea tâmplărie a fost înlocuită cu tâmplărie tip termopan, reparaţia totală a tencuielii, executare tavan fals, încasetat, inlocuit cu gresie parchetul uzat, cortină nouă la scenă şi draperii verticale la geamuri, înfiinţat şi amenajat grup sanitar, amenajat bucătărie, alimentare cu apă curentă, rece şi caldă, racordarea la reţeaua de gaz metan existentă în comună). În această locaţie se desfaşoară activităţi înscrise în agenda culturală a localităţii, dar şi serbări şcolare, programe de teatru de păpuşi sau circ oferite de terţe persoane sau asociaţii artistice.

 

Caminul cultural din localitatea Sandra.

De asemenea, în Căminul Cultural din Şandra se mai organizează ocazional întruniri cu cetăţenii, nunţi, botezuri, ruga etc.

Ruga în localitatea Şandra are loc la data de 15 august – Sf. Maria Mare, iar în localitatea Uihei are loc la data de 8 septembrie – Sf. Maria Mică.

In cadrul Şcolii din satul Şandra activează formaţia de dansuri populare cu elevi din claseleV-VIII. În cadrul formaţiei activează un număr de 8 perechi de dansatori, care au costume populare bănăţene achizitionate recent, ca urmare a rezultatelor bune obţinute la festivalurile concurs „Vetre străbune” şi  „Lada cu zestre” în anii 2009, 2010 si 2011.

Biblioteca din Şandra, funcţionează într-o locaţie situată în centrul satului, care deţine un fond de carte de aproximativ 3.000 de volume, fond de carte care satisface dorintele si necesitatile pentru copiii preşcolari, cei din invăţământul primar si gimnazial. Biblioteca mai deţine si un fond de beletristica pentru adulti, fiind vizitată de numeroase persoane interesate de a citi cărţi (în medie 7-8 persoane/zi).

În aceeaşi incintă unde funcţionează Biblioteca, din luna noiembrie 2010, functionează Biblionetul, care este dotat cu un număr de 4 calculatoare performante, unde copii si adolescenţii acceseaza Internetul, acesta fiind vizitat în medie de 15 utilizatori / zi.

Viaţa spirituală a comunei este reprezentată prin cultele existente şi anume : ortodox, romano-catolic,greco-catolic şi penticostal. Există trei biserici, una ortodoxă, una catolică şi o biserică penticostală.